[ Přihlásit se ]
Vladimír Menšík (1929 - 1988). Život, dílo, doba
Stránka na Facebooku
Stránka na Twitteru
RSS feed
iDnes blog

Vladimír Menšík - Divadlo

Vladimír Menšík a Vesnické divadlo, část 6.

V dnešním díle povídání o Vesnickém divadle trochu odlehčíme a seznámíme se s těžkostmi, s jakými se herci na svých štacích museli potýkat. Jaké to bylo lézt na jeviště oknem nebo přes silnici z protějšího domu? Teprve při čtení podobných zkušeností, které byly pravidelně vydávány v závodním časopise Naše práce si uvědomíme, na jaké záslužné a obětavé činnosti se herci a vůbec všichni kolem Vesnického divadla podíleli.

"Sál v desolátním stavu. Přijeli jsme asi hodinu po tom, co u hostinského skončila domovní prohlídka ... Šatna žádná. Členové skupiny se líčili v kuchyni hostinského, která jediná zůstala nezapečetěná." Dolní Březinka, okres Ledeč nad Sázavou, 6.6.1953.

"Jeviště se zde muselo stavět. A sice na sudy  se dala deska s tanečního parketu, jako hrací plocha. Opona nebyla. Sál byl spojen se šenkovnou." Nevšová, okres Valašské Klobouky, 9.6.1953.

"Šatna přes silnici v prázdném domku." Otročíněves, okres Beroun, 11.6.1953.

"Šatna malá. Líčili jsme se kde se dalo. I na zahradě." Křivica, Rychnov nad Kněžnou, 14.6.1953.

"Šatna pod jevištěm bez podlahy. Hnilobný puch. Dovoleno nám přepažit lokál hostince horizontem, kde jsme se pak líčili." Mukařov, okres Trutnov, 17.6.1953.

"Šatna byla upravena ve výčepní místnosti. Herci nastupovali na jeviště oknem." Slavíkov, okres Chotěboř, 20.6.1953.

"Jeviště tak malé, že jsme nemohli postavit scénu dle předpisu. Hrací prostor minimální a za scénou nemožně malý prostor. Nízký strop sálu zavinil téměř nedýchatelnou atmosféru." Lhota u Potštejna, okres Rychnov nad Kněžnou, 20.6.1953.

"Šatna v lokále. Na jeviště jsme chodili kolem budovy a po žebříku oknem." Razová, okres Bruntál, 9.9.1953.

"V obvodu Jaroslavice již od dopoledne byl vypnut elektrický proud, takže světlo nesvítilo až do večerních hodin. Bylo tomu tak i při začátku představení a proto bylo zahájeno  při nouzovém osvětlení. JZD byl zapůjčen agregát, který dodal energii pro tři reflektory, kterými se svítilo až do 22.15 hod. Pak byl zapnut proud, ale sotva se odehrálo  při normálním osvětlení poslední jednání, zhaslo a nesvítilo celou noc. 10.9. rovněž bylo hráno odpolední představení při svíčkách, poněvadž nesvítilo světlo už od ranních hodin." Jaroslavice, okres Gottwaldov, 9.9.1953.

"Ve výčepu bylo několik opilých lidí, kteří tam po celé představení hlučeli a napomínání nemělo účinku..." Zdětín, okres Mladá Boleslav, 19.9.1953.

Zdroj:
Naše práce. Měsíční výsledky činnosti Vesnického divadla, roč. V, č. 7, s. 14-16.
Naše práce. Měsíční výsledky činnosti Vesnického divadla, roč. V, č. 8, s. 21-22.


Odkaz na blog: blog.idnes
Odkaz na článek: Vladimír Menšík a Vesnické divadlo, část 6.