[ Přihlásit se ]
Vladimír Menšík (1929 - 1988). Život, dílo, doba
Stránka na Facebooku
Stránka na Twitteru
RSS feed
iDnes blog

Vladimír Menšík -

Hodnocení filmu
Film Parta hic (1977), role: předák horníků Ota Chochola zvaný Krasin

V prosinci 1976 byl sepsána zpráva vedoucího dramaturgické skupiny Miroslava Hladkého a dramaturga filmu Josefa Šilhavého. Všimněme si hlavně posudku na herce hlavních rolí:

"Z herců je třeba vyzvednout Vl. Menšíka, který přesně ví co kamera potřebuje, je decentním a dokonalým interpretem předáka party. Josef Kemr si s chutí zahrál vždychtivého diletanta, jeho angažovanost pro příběh je příkladná. Petru Nárožnému se skvěle zdařil part kouzelníka, ukázal že má k disposici velké rezervy. Václav Babka , žel na hlavní roli nestačil. I když nemá jediného místa, které by sklouzlo do trapnosti, jeho vyjadřovací prostředky jsou natolik střídmé, že se vtírá otázka, proč byl do této role obsazen."

Je otázkou, zda si herec Václav Babka, v roli předsedy ROH Rudly Janečka, zasloužil tak negativní posouzení. Jeho výkon totiž skvěle zapadá do nezáviděnihodné role prostředníka mezi doktorkou Alicí Váňovou a členy party HIC.

Příznivého hodnocení se dočkal Hynek Bočan:

"Na výbornou zvládl H. Bočan bezesporu part kouzelníka v onom Gala představení a celou závěrečnou sekvenci filmu. Zde dociluje komiky opravdu znamenité."

I proto byl film zařazen do II. umělecké kategorie.

Další informace:
Informace o filmu: Česko-Slovenská filmová databáze
Podrobnosti o zákulisí natáčení zde.

Zdroj: Barrandov a.s., archiv